Słodka Wegan Nerd
Nie ma chyba lepszego czasu na sprawdzenie przepisów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej niż okres Świąt Bożego Narodzenia, a w szczególności Wigilia. W większości naszych domów goszczą wówczas dania bezmięsne. Możemy też w tym dniu podać odmienione wersje mięsnych dań np. gołąbki z kaszą czy pasztet soczewicowy. Jednak żadne święta nie obejdą się bez słodkości. Dlatego, jeżeli chcecie poznać świat wegańskich słodyczy, możecie zaczerpnąć inspiracji z nowej książki Alicji Rokickiej – autorki popularnego wegańskiego bloga – Wegan Nerd.
Sama temat kuchni wegańskiej poznałam przy okazji premiery pierwszej książki Alicji Rokickiej, w której znajdowało się kilka przepisów na słodycze w wersji wegańskiej. Tym razem cała książka poświęcona jest typowo słodkim potrawom – ciastom, ciasteczkom i różnego rodzaju deserom. Jak się okazuje takie produkt, jak jajka, mleko czy masło, bez których większość z nas nie wyobraża sobie słodkich wypieków, można z powodzeniem wyeliminować lub zastąpić produktami roślinnymi.
W książce znajdziemy multum przepisów okraszonych zdjęciami, na które jak się patrzy, od razu cieknie ślinka. Oprócz tego jest trochę teorii kuchennej i przemyśleń autorki. Sama robiłam już z tych przepisów naleśniki z sosem pomarańczowym. Teraz przymierzam się do gniazdek z kremem kokosowym i bezy z wody po ciecierzycy.
Autorka w swoich przepisach sięga po produkty, które w większości przypadków znajdziemy w sklepach spożywczych lub supermarketach. To sprawia, że kuchnia wegańska staje się przystępniejsza.
Jest to propozycja nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, które szukają sposobów na słodkie potrawy. Wiele z tych pyszności to także zdrowsze wersje znanych i lubianych przez wszystkich ciast czy deserów. Warto zobaczyć, przygotować i spróbować.